dijous, 28 de març del 2013



La Comissió de la Dignitat rescata un miler de fotografies de la Guerra Civil captades per un fotògraf anònim

Fons Argelers

"Va anar de poc que el fons fotogràfic de la Guerra Civil fos adquirit per una altra entitat i anés fora de Catalunya", assegura el portaveu de la Comissió de la Dignitat, Josep Cruanyes. Cruanyes, però, es va moure molt ràpid. En 15 dies va aconseguir 10.000 euros. En va pagar 7.500 pels 1.400 negatius que havien sortit a subhasta per internet. Cap institució pública va poder adquirir unes imatges captades per un fotògraf que també era soldat i de qui, de moment, es desconeix el nom.
Les imatges es conservaven en tres caixes. Una de fusta i dues de ferro. Les tenia un militar francès que havia sigut oficial d'un camp de concentració el 1939. Segurament va ser en un dels camps improvisats a les platges franceses, on molts republicans van morir per culpa de les terribles condicions de vida, on l'arxiu va passar del fotògraf desconegut al militar francès. De moment, la Comissió ha iniciat una investigació per intentar identificar el fotògraf. Tenen una foto d'ell i el nom de la seva xicota o muller: Maria Fabregat. També se sap que el fotògraf anava amb la 143 Brigada Mixta. I que era professional: anava sempre amb dues càmeres penjades al coll. Una d'elles era una Leica.
Les imatges que va captar mostren no només el camp de batalla sinó també la vida quotidiana dels soldats. El fotògraf documentava molt bé cada imatge, i identificava les persones que hi sortien. Es veuen imatges de les barraques improvisades que els soldats aixecaven per aixoplugar-se. Els bombardejos i el frenesí dels portalliteres traslladant ferits. Són imatges inèdites, mai han sigut publicades. "Hi ha també fotos de Barcelona, de les estàtues de Montjuïc, de les platges, de les eleccions de 1931, de Somorrostro... Segurament durant la retirada el fotògraf devia anar a casa seva a fer una tria", assegura Cruanyes.
La compra ha sigut possible gràcies a aportacions d'entre 20 i 1.000 euros de 53 persones vinculades a la Comissió de la Dignitat, Ara Llibres i la revista 'Sàpiens'. Amb els euros recollits, a part de l'adquisició del fons, l'associació Fotoconnexió investigarà el seu origen i es farà una exposició al llarg del 2014. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada