dilluns, 17 de desembre del 2012

LONDRES SOTA LES BOMBES A VILAWEB


Londres sota les bombes nazis

Un mapa censa els atacs de l'aviació alemanya sobre la capital anglesa del 1940 i el 1941


Entre l'octubre del 1940 i el juny del 1941, l'aviació alemanya va bombardar sense pietat la capital anglesa, Londres. Vuit mesos de pluja de bombes van deixar vint mil morts i 1,4 milions de londinencs a la intempèrie. Amb dades dels Arxius Nacionals britànics, la Universitat de Portsmouth ha pogut fer un cens complet, ben revelador, de totes les bombes caigudes als carrers de Londres durant la Segona Guerra Mundial.

Bomb Sight mostra, ras i curt, un Londres devastat pels raids de l'aviació nazi, explica Kate Jones, un dels autors del mapa interactiu: ‘Quan s'observa aquest mapa i la proliferació de bombardaments a la capital, el mot “Blitz” ('esclat', en alemany) adopta tot el sentit. És increïble que Londres hagi sobreviscut aquell atac.'

Amb Bomb Sight l'internauta pot descobrir com era Londres a l'època i explorar-ne mapes precisos, imatges i també memòries, via web i també amb una aplicació d'Android.

Barcelona, bombardada

La iniciativa de la Universitat de Portsmouth no és l'única en aquesta matèria. El govern català, a través de la Direcció General de la Memòria Democràtica, va publicar el 2008 la Barcelona bombardejada, per commemorar els setanta anys dels atacs aeris italians sobre la ciutat. Entre cinc mil i set mil catalans van morir sota les bombes que, del 1937 al 1939, va perpetrar l'Aviazione Legionaria italiana, sobretot a la capital catalana.

Informacions relacionades:

Les bombes italianes tampoc no s'obliden

Diari de l'Escola: Quan plovien bombes

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada