dilluns, 17 de desembre del 2012

REPRESSALIATS PEL FRANQUISME A ALACANT


La Universitat d'Alacant revela més de dotze mil casos de represaliats del franquisme

S'apleguen al portal 'La memòria recuperada', un banc de dades obert a aportacions



Gràcies a un equip d'investigadors i historiadors de la Universitat d'Alacant, amb la col·laboració de la Comissió Cívica per la Recuperació de la Memòria Històrica d'Alacant, s'acaba d'activar el portal La memòria recuperada, que aplega més de dotze mil víctimes de la dictadura a les comarques més meridionals del país. Aquesta web aporta un gran fons documental, tant per a investigadors i historiadors com per a estudiants i per a la societat en general. De cada cas, se'n registra el nom i cognoms, els expedients judicials i les sentències. A més, hi ha biografies i fotografies dels personatges més destacats.

Es tracta d'un banc de dades obert que de mica en mica s’anirà actualitzant i inclourà moltes més dades. Es tracta d’individus castigats per haver col·laborat, haver pertangut o haver-se relacionat amb partits polítics, sindicats, minories ètniques, societats secretes, lògies maçòniques i grups de resistència, o bé per haver tingut conductes vinculades amb opcions culturals, lingüístiques i d'orientació sexual reprimides pel règim.

El màxim nombre de represaliats a la zona d'Alacant tenien entre trenta anys i trenta-nou, i eren pagesos i jornalers: un 35% van ser sentenciats a inhabilitació, un 25% a presó i un 18% a mort.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada