divendres, 9 de novembre del 2012

EL MUR, VINT-I-TRES ANYS DESPRÉS

Hi ha qui hi va voler veure el símbol d'un nou món, i hi ha qui hi va intentar veure el fi de la història (i també ho era, el fi d'una part de la història i de tal com la coneixíem). Fa 23 anys va caure el mur de Berlín i és una de les imatges que tenc gravades a la retina, com un dels símbols de llibertat. 
El Mur de Berlin va ser denominat oficialment Mur de Protecció Antifeixista i va ser inaugurat el 13 d'agost de 1961 com a part de la frontera de la RDA fins al 9 de novembre de 1989. Es va crear sobretot per impedir el traspàs massiu de gent que fugia del comunisme durant la postguerra mundial. Tenia 45 quilòmetres que dividien en dos la ciutat de Berlin i va ser un dels símbols més coneguts de la Guerra Freda. Hi varen morir unes 270 persones intentant travessar-lo. Fins a la seva construcció Berlín havia estat la porta de cap a occident per a molta gent que no volia viure en països de l'òrbita socialista, alemanys i també polonesos i txecs.
Davant de la construcció encara queda per dictaminar el grau de responsabilitats de les potències occidentals que ho consentiren i si els seus serveis secrets sabien que Rússia construiria el mur, però és clar, hi havia el perill de la conflagració nuclear.
Al final de la seva època el mur tenia més de 120 quilòmetres, ja era de formigó armat, tenia una alçada de 3,6 megres i la frontera estava protegida per una tanca de tela metàl·lica, cables, trinxeres, un filferrat, 300 torres de vigilància i 30 búnkers.
Així doncs, la cançó per a un doctorat, aquesta




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada