dissabte, 3 de novembre del 2012

GIORGIO FALETTI

Giorgio Faletti, autor morbós i eteri Un dels punts de partida de pràcticament tot el que he fet ha estat fer-me la pregunta: «I per què no?»", deia Giorgio Faletti durant la roda de presentació de la traducció catalana i castellana de la novel·la Apunts d'un venedor de dones . Nascut l'any 1950 a Asti, l'italià es va donar a conèixer com a actor als cabarets de Milà durant la dècada dels 70. A partir d'aquí va fer carrera com a actor de cinema i televisió, com a lletrista de cançons i, fins i tot, va provar sort com a presentador, al costat de Raffaela Carrà. La seva inquietud -o potser la seva ambició- no el va fer aturar aquí: després de publicar cinc discos en solitari, carregats de balades que es volien guanyar el públic més sensible ( Mio fratello non trova lavoro ), Faletti va provar sort en la novel·la. L'experiment, el thriller Io uccido (2002), va vendre quatre milions d'exemplars a Itàlia, un fet que en va esperonar ràpidament les traduccions. Grijalbo li va publicar la traducció espanyola l'any 2005 i tres novel·les més, totes ambientades als Estats Units.



"Gràcies a aquests llibres se'm va dir que si Sergio Leone era el rei de l' spaghetti western el meu camp era l' spaghetti thriller" , recorda l'escriptor, que tot i l'èxit de vendes tenia l'espina clavada de no haver escrit mai res sobre el seu país. Es va posar a corregir la situació poc després de publicar Soy Dios (2009), i d'allà n'ha sortit Apunts d'un venedor de dones , que arriba dos anys després de ser publicada a Itàlia i de vendre'n 1.500.000 d'exemplars a través del tàndem poc freqüent d'Anagrama i Amsterdam Llibres. En un món en què les xifres són cada vegada més polaritzades, Faletti assegura que la seva fortuna comercial no té res a veure amb les seves intencions: "Escric el que em ve de gust i m'entusiasma. No faig càlculs". Per demostrar que encara s'arrisca, explica els dos últims llibres que ha escrit: Tre atti e due tempi , una novel·la de "pares i fills" ambientada en el món del futbol, i "l'autobiografia musical" Da quando a ora , en què acompanya el text amb dos discos de material inèdit.

L'espurna inicial d' Apunts d'un venedor de dones va arribar-li mentre rodava una pel·lícula ambientada a la dècada dels 70 a Milà. "Vaig decidir-me a recordar aquells anys en què jo actuava al cabaret Derby. L'ambient nocturn explosiu i la dolce vita contrastaven amb les accions de les Brigades Roges, que l'any 1978 van arribar a segrestar Aldo Moro", sintetitza l'autor. Enmig d'aquest clima libidinós i alhora polititzat, Faletti investiga un personatge que es presenta de la següent manera: "Jo em dic Bo i no tinc polla". "Després d'aquesta introducció tan explícita, Bravo s'amaga -recorda Faletti-. És un personatge que odia dones i homes perquè pateix una mutilació. Potser no pot culminar l'acte sexual, però el desig el té igual". Hi ha una altra particularitat que enfosqueix una mica més Bravo: es dedica a comerciar amb dones. Arriba el dia -era previsible- que una d'aquestes dones el captiva: "El llibre és, sobretot, una història d'amor, conflictiva i difícil, entre un home com el protagonista i la Carla, que té la intenció d'entrar al món de l'intercanvi".

Si hagués de definir l'element romàntic de la novel·la Faletti faria servir dos adjectius: "morbosa i etèria". Per a l'autor -que reconeix que s'ha enamorat una mica de la seva creació femenina- les grans històries d'amor sovint no són "físicament satisfetes", i cita, com qui no vol la cosa, Romeu i Julieta .

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada